Duurzaam volgens BPD Woningfonds: alles draait om gezondheid

Voor een belegger in middenhuurwoningen die per definitie de langere termijn in het oog houdt, is duurzaamheid een onmisbaar onderdeel van de strategie. Fondsdirecteur Tak Lam en Directeur Finance, Risk & Operations, Niels Bossink, geven aan hoe BPD Woningfonds dit concreet invult. Fysieke, sociale én financiële gezondheid gaan nadrukkelijk samen.
  • Publicatiedatum: 21 november 2023

Het vertrekpunt voor de duurzaamheidsaanpak van BPD Woningfonds vinden we in de bestaansreden: het aanbieden van nieuwe, duurzame nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen. Het perspectief van de bewoner staat daarmee direct centraal, zo geeft Tak Lam aan. ‘Het aspect gezondheid hebben wij om die reden naar voren gehaald in onze benadering. Wij vertalen dat in de meest brede zin: het gaat om de huurder en de woning, maar ook om de directe woonomgeving en het omliggende gebied. En daarbij voor de huurder om de fysieke, sociale en financiële component.’ Bij de fysieke inrichting spelen zaken als binnenklimaat, geluid en daglicht een belangrijke rol. Ze beïnvloeden het wooncomfort aantoonbaar in positieve zin. De sociale dimensie van gezondheid besteedt aandacht aan bijvoorbeeld veiligheid, ontmoeting en ‘inclusie’ – het gevoel erbij te horen en mee te mogen doen. En bij de financiële kant van gezondheid raken we aan betaalbaarheid en het op lange termijn garanderen daarvan. Lam: ‘Zo kan de bewoner blijvend rekenen een betaalbare huurwoning en realiseert de investeerder een fair rendement.’

De Caai Eindhoven Bpd Woninfonds
Bij De Caai in Eindhoven krijgt duurzaamheid op meerdere manieren invulling
Hoge scores, lage lasten

Het formuleren van deze overkoepelende ambitie is stap één, maar dan zijn we er nog niet. De vertaling daarvan in tastbare maatregelen is twee. Hier komt de ‘duurzaamheidsmatrix’ van BPD Woningfonds om de hoek kijken. Naast gezondheid staan hierin nog drie andere, meer randvoorwaardelijke pijlers. De eerste is energietransitie, met als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot en een lager energie- en waterverbruik. Dan volgt klimaatadaptatie, met het terugdringen van ‘hittestress’ en het bevorderen van biodiversiteit als speerpunten. Pijler vier mikt op circulariteit, oftewel het bevorderen van circulair materiaalgebruik, meer inzicht via materialenpaspoorten en de inzet op duurzaam fabrieksmatig bouwen.

We slagen erin de goede balans te vinden, tussen aan de ene kant een zo hoog mogelijke duurzaamheidsscore en aan de andere kant betaalbare woonlasten voor de huurder
Tak Lam Bpd Woningfonds
Tak Lam
Fondsdirecteur
Mail Tak Lam

Transparantie en kennisontwikkeling

Voor elk van deze pijlers zijn doelstellingen en meetbare prestaties geformuleerd, zo legt Niels Bossink uit. ‘Het wordt steeds belangrijker om transparant te zijn over onze duurzaamheidsimpact. Onze omgeving vraagt dat van ons – onze investeerder let er bijvoorbeeld scherp op – en wij vinden dat als lange termijn-fondsmanager zelf ook essentieel. Wat zijn onze doelen en hoe bereiken we die? Dat moet je zorgvuldig monitoren.’ De ambities van BPD Woningfonds gaan verder dan de nationale en internationale klimaatakkoorden en de duurzaamheidsstandaarden zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). Bossink legt uit: ‘In deze regels rondom rapporteren staat met name de verantwoording over onze impact op mens en milieu centraal. Het doel is om zodoende greenwashing te voorkomen.’ Door deelname aan het netwerk van GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) en haar vergelijkingsmethodiek kan het fonds zich inmiddels meten met andere investeerders en vastgoedfondsen. Ook wordt actief geparticipeerd in kennisplatforms, zoals het ‘Framework Climate Adaptive Buildings’ van de Dutch Green Building Council; een initiatief dat zich richt op de gevolgen van klimaatverandering voor nieuwe en bestaande gebouwen. In een BPD Woningfonds-project als De Mix in Utrecht wordt dit al zichtbaar: entrees van woningen zijn hoger gelegd en de daken, gevels en erfafscheidingen worden zo groen mogelijk uitgevoerd.

Samenwerking met ontwikkelaars

Om de duurzaamheidsambitie van BPD Woningfonds zo goed mogelijk te verankeren bij nieuwe projecten is een vroegtijdige samenwerking met de ontwikkelaars van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling essentieel. Aan het begin van de planontwikkeling brengt BPD Woningfonds zijn doelstellingen op dit gebied in, die onder meer verwoord staan in een programma van eisen. Vervolgens wordt per specifieke situatie gekeken hoe deze een plek krijgen in het project, om uiteindelijk benoemd te worden in het investeringsvoorstel voor het fonds. Via deze weg worden de duurzaamheidsdoelen een expliciet en integraal onderdeel van de beraadslagingen en de besluitvorming van een project.

Dit krijgt tevens een vervolg in de exploitatiefase. Doordat BPD Woningfonds vroegtijdig afspraken maakt met de ontwikkelaar beschikt zij bij de start van de verhuur al direct over een grote hoeveelheid duurzaamheidsdata. ‘Naast de fysieke oplevering krijgt BPD Woningfonds dan tevens een “digitale woning” opgeleverd waarmee wij de data direct kunnen gebruiken in onze property managementwerkzaamheden, duurzaamheidsperformance-metingen en rapportages. En zo is de cirkel van initiatief tot en met verantwoording weer rond’, aldus Niels Bossink.

Goede balans vinden

Uiteraard speelt in dit geheel ook mee hoe externe partijen hierin acteren, bijvoorbeeld de gemeente met haar eigen duurzaamheidsbeleid. Tak Lam geeft aan dat de medewerkers van het fonds hier graag in meedenken en de dialoog aangaan: ‘Ik merk dat onze rol op dit gebied groeit en dat we erin slagen de goede balans te vinden, tussen aan de ene kant een zo hoog mogelijke duurzaamheidsscore en aan de andere kant betaalbare woonlasten voor de huurder.’ BPD Woningfonds levert zowel op gebieds- als projectniveau haar inbreng. Een goed voorbeeld is de wijk Park Triangel in Waddinxveen, waar in de laatste fase van de gebiedsontwikkeling grondgebonden woningen worden afgenomen die maar liefst over een A++++-label beschikken. Ingrepen als de plaatsing van warmtepompen en zonnepanelen dragen daar nadrukkelijk aan bij. In Meppel zijn in het project De Weideblick eveneens uiteenlopende duurzaamheidsmaatregelen genomen. Deze vergden weliswaar een hogere investering maar resulteerden in een nog hogere besparing voor de huurder. Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen: de huurder kan rekenen op lagere en stabiele woonlasten, de gemeente realiseert haar duurzaamheidsbeleid en BPD Woningfonds voegt waardevast en toekomstbestendig woningbezit toe aan zijn portefeuille.