Samen betaalbare duurzame nieuwbouw middenhuurwoningen realiseren

BPD Woningfonds ontstond enkele jaren geleden uit de ambitie van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling om langer bij gebieden betrokken te blijven, door daar betaalbare midden huurwoningen aan toe te voegen. Die doelstelling krijgt inmiddels volop vorm. De portefeuille groeit voorspoedig en BPD Woningfonds acteert krachtig in de markt. Fondsdirecteur Tak Lam en CEO BPD Europe B.V, Harm Janssen, blikken terug en vooral vooruit.
  • Publicatiedatum: 4 januari 2024

Met de introductie van een eigen woningfonds heeft BPD effectief greep gekregen op het product middenhuurwoning en zich zo een voorsprong verschaft in de woningmarkt. Waar voorheen louter zaken werden gedaan met beleggers die deze middenhuurwoningen afnamen, wordt de portefeuille nu gevuld met projecten van ‘zusje’ BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Het was destijds bij de oprichting wel flink voor de muziek uitlopen, zo geeft fondsdirecteur Tak Lam aan: ‘Op dit moment staat de middenhuurwoning volop in de belangstelling, maar toen BPD daarmee begon, was dat zeker nog niet het geval. Ook lokaal bij gemeenten was het een nieuw thema; pas later zag het beleid op dit vlak het licht.’ Inmiddels is ook bij de overheid – tot en met het Rijksniveau aan toe – duidelijk dat het van groot belang is dat er voor de middeninkomens voldoende aanbod wordt gecreëerd. Het zijn de groepen die nu vaak tussen wal en schip vallen; zij kunnen noch in de sociale huursector terecht, noch in de koopsector. De oprichting van BPD Woningfonds maakt het mogelijk om de woonwensen van deze doelgroep concreet invulling te geven. Daarmee is tevens het functioneren van de woningmarkt als geheel gebaat. De doorstroming wordt gestimuleerd doordat ontbrekende schakels in de keten worden toegevoegd.

Wonen In Goud Gouda BPD Woningfonds
Bij Wonen in Goud gaf middenhuur de woningproductie een versnelling
Behoefte aan betaalbaar wonen

Wanneer Harm Janssen gevraagd wordt de aanleiding voor de oprichting van BPD Woningfonds te reconstrueren, volgt een gelaagd antwoord. ‘Primair stond de maatschappelijke drive voorop om in de toekomst mensen met uiteenlopende inkomens te kunnen blijven huisvesten. In gebiedsontwikkelingen liep BPD steeds vaker tegen de vraag vanuit de samenleving aan dat er behoefte was aan een betaalbaar woonprogramma, in de koop en in de huur.’ Daarnaast lagen er kansen om de continuïteit in de vaak langjarige projecten te versterken door daar ook midden huurwoningen aan te voegen. Een laatste reden vormde de aanpak van bestaande woongebieden, zoals de naoorlogse wijken: ‘Wij werken daar in toenemende mate samen met woningcorporaties. Gezamenlijk geven we de transformaties een impuls met een compleet palet aan woningen en -typologieën, zodat bewoners een wooncarrière kunnen maken en er inclusieve gebieden ontstaan.’ Samenwerkingen met corporaties zoals in Den Haag Zuidwest (met Haag Wonen), Utrecht (met Woonin) en Purmerend (met Intermaris) onderstrepen dit laatste argument.

Met BPD Woningfonds hebben we een ijzersterke formule te pakken waarmee we nog decennialang kunnen doorbouwen
Harm Janssen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Harm Janssen
CEO BPD Europe B.V.
Mail Harm Janssen

Complete speler

De aantrekkelijke propositie van het fonds opent op tal van plekken nieuwe deuren, zo blijkt in de praktijk. Gewezen wordt op het project Wonen in Goud in Gouda waarbij BPD een vastgelopen gebiedsontwikkeling in een zeer kort tijdsbestek vlot kon trekken, juist omdat het middenhuurprogramma de woningproductie een versnelling gaf. Volgens Harm Janssen een extra bewijs van de stelling dat BPD hiermee als complete speler en aanbieder in de markt wordt gezien: ‘Voor de gemeente was het heel aantrekkelijk dat wij direct konden instappen en zo de ontwikkeling konden vlottrekken.’ BPD maakte het programma marktconform met de toevoeging van een nieuw segment en nam tegelijkertijd het risico van de koopwoningen op zich. Op een vergelijkbare manier werd in de gebiedsontwikkeling Park Triangel in Waddinxveen een deel van het koopprogramma juist omgezet in betaalbare middenhuurwoningen. Gevolg: voor een groter aantal doelgroepen werd dit woongebied interessant en daarmee was tevens de voortgang van de woningproductie een feit. Dat lukte ook bij De Nieuwe Defensie in Utrecht, waar het aanvankelijke programma met 80 procent koopwoningen met hulp van BPD Woningfonds programmatisch werd verrijkt. Het resultaat: meer woningen in totaal, extra sociale huurwoningen voor de corporatie en 100 betaalbare middenhuurwoningen.

Onze inzet is erop gericht de totale woonlasten voor de huurder ook op de langere termijn bestendig laag te houden
Tak Lam Bpd Woningfonds
Tak Lam
Fondsdirecteur
Mail Tak Lam

Zicht op de markt

Het was bij de oprichting niet direct voorstelbaar maar inmiddels is BPD met de projecten van het woningfonds de grootste leverancier van nieuwbouw midden huurwoningen in Nederland. De 5.000 woningen die het fonds inmiddels in portefeuille heeft, leveren ook op macroschaal een belangrijke bijdrage aan het in beweging brengen van de Nederlandse woningmarkt. Tak Lam geeft aan dat het bieden van lokaal maatwerk daarbij essentieel is: ‘Onze kracht is dat we duidelijk zicht hebben op wat er in verschillende gebieden gevraagd wordt. Soms zijn dat grondgebonden woningen, op een andere plek juist compacte appartementen voor eenpersoonshuishoudens. BPD kan die gehele range aanbieden.’ Waarbij de inzet van BPD Woningfonds er zeker ook op gericht is om het betaalbare wonen ook op de langere termijn te garanderen. Dat gebeurt door een scherpe beheersing van de operationele kosten, die zich op zijn beurt vertaalt in lage totale woonlasten voor de huurders.